Den ständiga kampen - Linköping mot Norrköping! Akademikerstaden mot arbetarstaden, storebror mot lillebror. Tävlandet tar aldrig slut och nu har det även nått bärfisarnas land. Inom bärfisprojektet i Östergötland finns det nu två atlasrutor som sticker ut rejält sett till antalet noterade arter mellan 2018 tills nu: ruta 08G8c med 36 noterade arter, och ruta 08F4g med 34 noterade arter. Den ena i Norrköping, den andra i Linköping. Spänningen är olidlig!
Just nu leder Norrköping knappt, men vi är inne på upploppet så vad som helst kan hända. Förutom att det är en rolig detalj inom projektet så är det även högintressant rent projektmässigt - hur många arter bärfisar kan vi nå inom en atlasruta i landskapet? Vi har i dagsläget minst 43 bofasta bärfisar i Östergötland, så visst vore det möjligt att då nå tex 40 i en och samma ruta? Tanken med det här inlägget är att sporra er till att boosta dessa siffror och köra in i kaklet - maxa rutorna!
Ruta 08G8c - Västra Norrköping och sydöstra Glan
En ruta med mycket fina fynd av bland annat vitbrämad taggbening (Legnotus limbosus) och större markbärfis (Sciocoris homalonotus) - två östgötska rariteter. Det mest uppenbara som saknas är arterna jolster- och trybärfis (Elasmostethus brevis/minor), tvåfläckig taggbening (Adomerus biguttatus), samt de lite svårare och mer tveksamma mörkhårig sköldskinnbagge (Odontoscelis fuliginosa) och bräsmabärfis (Eurydema dominulus). Är det möjligt att nå 40 arter? Absolut - men det kommer krävas arbete!
Ruta 08F4g - Linköping och Tinnerö
Även här många fina fynd med arter som större markbärfis och mörkhårig sköldskinnbagge, men det som saknas är kanske inte lika enkelt som för Norrköpings-rutan. Här behöver vi hitta svartvit taggbening (Tritomegas bicolor), bukprickig björkbärfis (Elasmucha fieberi) och blå rovbärfis (Zicrona caerulea) - arter man inte bara hänger in på en kvart direkt! Däremot så saknas fortfarande mindre rovbärfis (Rhacognathus punctatus) vilket rent teoretiskt bör vara den lättaste av dem alla.
Så - vem kommer ta hem bärfiskampen i Östergötland? På förhand ser det onekligen ut som om Norrköpingsrutan ligger bäst till, såväl sett till befintligt antal noterade arter som till vilka arter som återstår. Men det är inte slut än på ett tag, och man ska aldrig underskatta Stångådalens mångfald. Må den bästa staden vinna! Och vem vet, kanske Motala-rutan som i dagsläget hyser 31 arter har en stark spurt...
Hej Torbjörn Idag hittade jag en skinnbagge som jag aldrig sett förut, på en månviol Lunaria rediviva. Flera par vandrar runt sammankopplade i parning. På samma sätt som eldskinnbaggarna gör, som vi också har i trädgården. Svartskimrande med fem prickar tre bak och två framför. De flesta har ljusa/vita prickar medan några har röda. Hoppas du eller någon annan kan hjälpa mig att identifiera dem! Mvh Eva i Väderstad
Hej Eva! Får ingen bild framför mig när jag läser din beskrivning, men om du lyckats fota så får du gärna maila mig på så kan jag hjälpa dig!
Mvh Torbjörn