Gå till innehåll

Ut i naturen Februari

Nu börjar så sakteligen naturen vakna till efter vinterkylan. Men än så länge är vintern här och mer snö är på gång. Det som är glädjande är att ljuset kommer tillbaka och vi får längre dagar att se fram i mot. Och har vi tur så kan varma vindar från södern blåsa upp till oss här i norden. Och då vaknar naturen till med buller och bång. Alla vi människor  vill ju så gärna få en tidig vår. Eller hur?

CitronfjärilNär man ser dom första blommorna i trädgården, är det en underbar vårkänsla som sprider sig i kropp och själ. Dom första vårblommorna brukar vara snödroppar och vintergäck. Och där efter så vaknar den ena blomman efter den andra.

Flugor och en del arter av mygg vaknar till under Februari och Mars. Och det är väl den enda gången vi tycker om att se dessa marodörer, senare under sommaren avskyr vi dem som pesten. Det är inte bara flugor och mygg som vaknar så här års!

Även mina favorit insekter tittar fram som Citronfjäril och Nässelfjäril. Tillsammans med Påfågelöga, Sorgmantel, Körsbärsfuks, Videfuks och Vinbärsfuks övervintrar dom som fullvuxna individer i källaren, uthus, bergskrevor  eller under barken i en gammalt träd.

Påfågelöga

Alla dessa fjärilar tillhör släktet Praktfjärilar för utom Citronfjärilen som tillhör underfamiljen Vitfjärilar. Efter som dom övervintrar så ingår dom i en egen underfamilj, nämligen Vinterpraktfjärilar.  Dom är stora och färgrika fjärilar som har ett vinspann från 40 mm till 75 mm. Dessa arter är våra vanligaste fjärilsarter som gemene man kan namnet på.
Vill ni läsa lite mer om dessa vinterpraktfjärilar så kan ni gå in på min bloggen. http://bakgrunder.com/bloggen/tag/vinterpraktfjarilar/
Nu när vi har kommit in i Februari, då känns inte våren så långt borta. Fast längta till våren börjar att bli allt starkare ju längre in på året vi kommer. Jag hoppas att varma vindar kommer in tidigt i år eller vad säger ni?

Väl  mött ute i naturen Rolf Kokkonen

6 reaktioner på ”Ut i naturen Februari

  1. BVo Norrgård

    P.S. Vill tillägga till tidigare inlägg. I mars förra året (slutet av månaden) fick jag syn på en Amiral. Tydligen kan vissa av dessa fjärilar övervintra. Kan inte röra sig om en söderifrån influgen fjäril så här tidigt på året! För kännedom!

    Svara
    1. Rolf Kokkonen

      Hej!
      Jag tog fram och läste nationalnyckeln. Och där i står det, att vid några enstaka tillfällen har dom lyckats att övervintra i Sverige.
      Dessa fjärilar har då tydligen funnit en tillräcklig varm plats för att övervintra. Och det borde även din fjäril ha gjort. Kul när det händer ovanliga saker.

      Svara
  2. Bo Norrgård

    Hej Rolf och tack för Ditt inlägg rörande Amiralen! Förra våren (2018) fick jag till min förvåning syn på en amiralslarv mellan hopspunna blad på nässlor (det var i slutet av maj!).
    Tyckte det var väl tidigt det här? Nåväl sommaren var tidig och varm men jag funderade över om det verkligen var en "inflygare" söderifrån som så här tidigt hunnit att reproducera sig? Synpunkter?

    Svara
    1. Rolf Kokkonen

      Hej!
      Ja! Förra året var verkligen konstig. Det blev varmt väldigt tidigt och värmen höll i sig hela sommaren. Det kan tänka sig att Amiralen kom in tidigt, redan i början av Maj. Om den redan var parad innan den reste till Sverige. Då är det bara för dem att lägga äggen under resans gång.
      Men som sagt var, förra året var en konstig tid. Men härlig tid för oss som tycker om fjärilar och insekter.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.