Gå till innehåll

Ut i naturen Juni

Denna gång tänkte jag berätta lite om våra Apollofjärilar som vi har här i Östergötland eller rättare sagt på gränsen till Småland.

Apollofjärilen är Sveriges största vita fjäril och den fjäril som är något större är Makaonfjärilen. Obs! Den tillhör inte vitfjärilarna utan tillhör familjen riddarfjärilar.
Den är alltmer sällsynt fjäril som gärna äter nektar från tistlar och klintar längs med vägkanter. Nu för tiden ser man oftare dem på öppna steniga och klippiga miljöer utmed Östersjökusten och på Gotland. Under en del år kan det ske en explosion av fjärilar och då kan de flyga längre in i landet. Dessa bilder är tagna på  Åsvikelandets naturreservat samt Torrö naturreservat i Valdemarsviks kommun.

Apollofjäril Parnassius apollo
Apollofjäril Parnassius apollo

Det är en magnifik syn att få se denna stora vita fjäril flyga som en liten fågel längs med kusten. Apollofjärilen finns utmed kusterna i Småland, Östergötland, Sörmland och på Gotland. Förövrigt så minskar den sitt utbredningsområde i norden.

Apollofjärilen är en stor fjäril med en vingspann på 62 – 87 mm och honan är större och har mer svart pudring. Förutom att apollofjärilen är vit så har den två röda fläckar på nedre vingpar och svarta fläckar på övre vingpar. Larven lever främst på kärleksört och vit fetknopp. Den flyger från mitten av Juni och till slutet av Augusti. Apollofjärilen till hör familjen Riddarfjärilar.

Apollofjäril Parnassius apollo Larv
Apollofjäril Parnassius apollo Larv

Har ni inte sätt dessa giganter flyga? Då tycker jag att ni ska passa på i sommar och se dem. Om ni behöver en guide är det bara och hojta till, jag ställer upp.

Väl  mött ute i naturen Rolf Kokkonen

3 reaktioner på ”Ut i naturen Juni

  1. Sven Lennartsson

    Bara för att ni är på Västkusten ska ni inte ge upp möjligheten av att träffa på apollofjäril. Förra sommaren såg jag den på norra Orust och det är styrkt från flera håll att en population finns även där. Om än inte alls så individrik som den Ostkustska.

    Svara
    1. Göran Assner

      Hej Sven.
      Göran Assner heter jag o är film o fotograf av dagfjärilar i Sverige, och skriver en liten notis i kommande nr av Fauna o Flora om Apollofjärilen på Västkusten (chefsredaktör Tomas Carlberg på Artportalen/Artfakta/SLU/Naturcentrum). Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig om dina fynd 2019 på Orust.
      Antingen om jagsöker dig eller om du kontaktar mig på 0709-93 22 66 eller .

      Svara
  2. Bo Norrgård

    Fint reportage Rolf. Tyvärr är det länge sedan jag såg en apollofjäril. Den gången var i Loftahammar för flera år sedan! Tyvärr verkar den minska i antal.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.